Hoe te beleggen tijdens economische neergang?

Hoe te beleggen tijdens economische neergang?

Beleggen tijdens een economische neergang kan een uitdaging zijn, maar het kan ook kansen bieden voor beleggers om hun portefeuille te diversifiëren en waarde toe te voegen aan hun investeringen. In dit artikel zullen we enkele strategieën bespreken die beleggers kunnen gebruiken om te beleggen tijdens perioden van economische neergang.

1. Diversificatie van portefeuille

Een van de belangrijkste strategieën om te beleggen tijdens een economische neergang is het diversifiëren van de portefeuille. Dit betekent dat beleggers hun geld verdelen over verschillende soorten activa, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed, grondstoffen en contanten. Op deze manier kunnen beleggers hun risico spreiden en hun portefeuille beschermen tegen de volatiliteit van de markt.

Daarnaast kunnen beleggers ervoor kiezen om te beleggen in defensieve aandelen, zoals die van bedrijven in de gezondheidszorg, nutsbedrijven en consumentengoederen, omdat deze sectoren over het algemeen beter bestand zijn tegen economische neergang.

Tabel 1: Voorbeeld van een gediversifieerde portefeuille

Activaklasse Percentage van de portefeuille
Aandelen 50%
Obligaties 30%
Onroerend goed 10%
Grondstoffen 5%
Contanten 5%

2. Beleggen in veilige havens

Tijdens een economische neergang kan het raadzaam zijn om te beleggen in zogenaamde ‘veilige havens’, zoals goud, zilver en obligaties van overheidsinstanties. Deze activa zijn over het algemeen minder gevoelig voor economische schommelingen en kunnen daarom een goede manier zijn om kapitaal te behouden tijdens moeilijke economische tijden.

Daarnaast kunnen beleggers overwegen om te beleggen in liquide activa, zoals contanten of kortlopende obligaties, om snel toegang te hebben tot geld in geval van financiële nood. Op deze manier kunnen beleggers hun portefeuille beschermen tegen verliezen en tegelijkertijd de mogelijkheid behouden om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden.

3. Blijf op lange termijn gericht

Tijdens perioden van economische neergang kan het verleidelijk zijn om impulsieve beslissingen te nemen en te proberen de markt te timen. Echter, uit onderzoek blijkt dat het proberen te timen van de markt over het algemeen niet succesvol is op de lange termijn. Daarom is het belangrijk voor beleggers om op lange termijn gericht te blijven en niet te reageren op kortetermijnvolatiliteit.

In plaats daarvan kunnen beleggers ervoor kiezen om regelmatig in te leggen in de markt, door bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag te beleggen in een beleggingsfonds of ETF. Op deze manier kunnen beleggers profiteren van dollar-cost averaging, waarbij ze meer activa kunnen kopen wanneer de prijzen laag zijn en minder wanneer de prijzen hoog zijn.

Conclusie

Beleggen tijdens een economische neergang kan een uitdaging zijn, maar het kan ook kansen bieden voor beleggers om hun portefeuille te diversifiëren en waarde toe te voegen aan hun investeringen. Door te diversifiëren, te beleggen in veilige havens en op lange termijn gericht te blijven, kunnen beleggers hun portefeuille beschermen tegen de volatiliteit van de markt en mogelijk profiteren van kansen die zich voordoen tijdens economische neergang.

Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat u gaat beleggen, vooral tijdens economische neergang. Door samen te werken met een gekwalificeerde financieel adviseur, kunnen beleggers een strategie ontwikkelen die past bij hun specifieke doelstellingen en risicobereidheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *