Gann Theory: Het begrijpen van prijspatronen

Inleiding

Gann Theory is een analytische methode die wordt gebruikt in de technische analyse van financiële markten, met name in de handel van aandelen en grondstoffen. Het is vernoemd naar zijn bedenker, William Delbert Gann, die in de vroege 20e eeuw actief was op Wall Street. Gann geloofde dat prijspatronen herhalende cycli volgden en dat deze patronen konden worden gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.

Belangrijkste principes van Gann Theory

Gann Theory is gebaseerd op een aantal fundamentele principes, waaronder:

 • De wet van vraag en aanbod: Gann geloofde dat prijspatronen worden beïnvloed door de constante strijd tussen kopers en verkopers.
 • De wet van polariteit: Gann stelde dat prijspatronen vaak terugkeren naar voorgaande niveaus van steun en weerstand.
 • De wet van tijd: Gann geloofde dat de tijd een belangrijke rol speelt bij het voorspellen van prijspatronen en dat bepaalde tijdsperioden regelmatig terugkeren in de markten.

Gann’s tools en technieken

Om deze principes toe te passen, ontwikkelde Gann een aantal tools en technieken, waaronder:

 • Gann Angles: Deze techniek maakt gebruik van diagonale lijnen om potentiële prijspatronen en trendomkeerpunten te identificeren.
 • Gann Fans: Dit zijn setjes diagonale lijnen die worden gebruikt om potentiële steun- en weerstandsniveaus te markeren.
 • Gann Squares: Deze tool maakt gebruik van vierkanten en cirkels om prijspatronen te analyseren en toekomstige prijsniveaus te voorspellen.

Hoe Gann Theory te gebruiken in beleggen

Gann Theory kan worden toegepast om toekomstige prijspatronen te voorspellen en daardoor beleggingsbeslissingen te ondersteunen. Beleggers en handelaren gebruiken Gann Theory op verschillende manieren, waaronder:

 • Het identificeren van trends: Gann Tools kunnen worden gebruikt om trendlijnen te tekenen en trendomkeerpunten te identificeren.
 • Het bepalen van steun- en weerstandsniveaus: Gann Fans en Gann Squares worden vaak gebruikt om potentiële steun- en weerstandsniveaus te markeren.
 • Het voorspellen van toekomstige prijsbewegingen: Door het analyseren van prijspatronen en het gebruik van Gann Angles, kunnen beleggers proberen toekomstige prijsniveaus te voorspellen.

Belangrijke overwegingen bij het gebruik van Gann Theory

Hoewel Gann Theory waardevol kan zijn bij het analyseren van financiële markten, zijn er ook belangrijke overwegingen om in gedachten te houden, waaronder:

 • Gann Tools zijn niet altijd nauwkeurig: Net als bij alle technische analysemethoden, zijn voorspellingen gebaseerd op Gann Theory niet gegarandeerd nauwkeurig te zijn.
 • Integratie met andere analysemethoden: Gann Theory kan het beste worden gebruikt in combinatie met andere analysemethoden, zoals fundamentele analyse en andere technische analysehulpmiddelen.
 • Oefening en geduld zijn vereist: Het toepassen van Gann Theory vereist oefening en geduld, aangezien het een diepgaand begrip van prijspatronen en marktcycli vereist.

Conclusie

Gann Theory biedt beleggers een waardevolle methode om prijspatronen te analyseren en toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Door het begrijpen van de belangrijkste principes en het gebruik van Gann Tools, kunnen beleggers hun handelsbeslissingen ondersteunen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat Gann Theory slechts één van de vele analysemethoden is die beschikbaar zijn en dat het integreren van verschillende methoden vaak de beste resultaten oplevert.