De rol van ETFʼs bij beleggen

De rol van ETF’s bij beleggen

Inleiding
Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden onder beleggers. Deze beleggingsfondsen hebben een belangrijke rol gespeeld in het veranderen van de manier waarop mensen beleggen en hebben nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor zowel individuele beleggers als institutionele beleggers. In dit artikel zullen we de rol van ETF’s bij beleggen bespreken, en hoe ze zich verhouden tot andere beleggingsmogelijkheden.

Wat zijn ETF’s?
ETF’s zijn beleggingsfondsen die worden verhandeld op de beurs, vergelijkbaar met individuele aandelen. Ze worden beheerd door grote vermogensbeheerders, die een mandje van effecten samenstellen die de prestaties van een index, sector of grondstof weerspiegelen. Een van de voordelen van ETF’s is dat ze lage kosten hebben in vergelijking met andere beleggingsfondsen, omdat ze passief worden beheerd en geen actieve fondsbeheerders nodig hebben.

Verschil met indexfondsen
ETF’s worden soms verward met indexfondsen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Indexfondsen worden slechts een keer per dag verhandeld, terwijl ETF’s gedurende de dag kunnen worden gekocht en verkocht op de beurs. Dit betekent dat beleggers intraday kunnen handelen in ETF’s, wat niet mogelijk is met indexfondsen. Daarnaast hebben ETF’s vaak lagere kosten en zijn ze fiscaal efficiënter dan indexfondsen.

Diversificatie
Een van de grote voordelen van beleggen in ETF’s is de mogelijkheid om te diversifiëren. Omdat ETF’s een mandje van effecten vertegenwoordigen, kunnen beleggers exposure krijgen naar een breed scala van markten, sectoren, of zelfs grondstoffen met slechts één transactie. Dit vermindert het risico van individuele aandelen en kan helpen om de portefeuille van een belegger in evenwicht te houden.

Lage kosten
Zoals eerder vermeld, hebben ETF’s over het algemeen lage kosten in vergelijking met andere beleggingsfondsen. Dit komt omdat ETF’s passief worden beheerd en geen hoge kosten hebben van actieve fondsbeheerders. Dit betekent dat beleggers meer van hun rendement behouden in plaats van het afstaan van hoge kosten aan beheerders.

Transparantie
Een ander belangrijk aspect van ETF’s is transparantie. Omdat ETF’s op de beurs worden verhandeld, is alle informatie over de fondsen direct beschikbaar. Dit in tegenstelling tot veel andere beleggingsfondsen waar de holdings niet altijd even transparant zijn. Door de transparantie kunnen beleggers beter begrijpen waar ze in investeren en hoe de prestaties van het fonds zich verhouden tot de benchmark.

Liquiditeit
ETF’s zijn zeer liquide beleggingsinstrumenten, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden gekocht en verkocht op de beurs. Dit maakt het handig voor beleggers om snel posities in te nemen of te verkopen, en maakt het ook mogelijk om hedging strategieën uit te voeren. Bovendien betekent de liquiditeit dat beleggers niet vastzitten aan een bepaalde positie mocht de markt snel veranderen.

Voorbeeld van een ETF

Naam: iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
ISIN-code: IE00B4L5Y983
Beheerder: BlackRock Asset Management Ireland Limited
Onderliggende index: MSCI World Index
Kostenratio: 0.20%
Inleg: $1.04 miljard (per 31 maart 2021)

Conclusie
ETF’s zijn een opwindend instrument geworden in de wereld van beleggen en hebben de manier waarop mensen beleggen veranderd. Ze bieden beleggers diversificatie, lage kosten, transparantie, liquiditeit en gemakkelijke toegang tot een breed scala van beleggingsmogelijkheden. Met de groeiende populariteit van ETF’s en de voordelen die ze bieden, is het geen verrassing dat steeds meer beleggers dit instrument gebruiken in hun portefeuilles.